Boullion cannen of niet
Ik maak regelmatig botten boullion. Ik gebruik dat als basis voor mijn soepen. Tot op heden can ik de boullion op 90 min. Er staan dan altijd potjes klaar voor de volgende batch soep die ik wil maken.
Echter, cannen doen we voor bewaren maar ook tegen botulisme.
De boullion wordt bij met maken van de soep weer lang verwarmd, dus het botulisme aspect doet niet meer ter zake. Is cannen dan wel handig, of zou een kortere verwarmingstijd in de canner ook voldoen zodat het meer op wecken lijkt.
Hoe is jullie kijk er op?
Groet,
Marc
Ik werk met een Presto canner, in mijn boekje staat cannen met 10 pounds pressure pints 20 min. quarts 25 minuten. Ik heb op deze manier altijd mijn botten bouillon gemaakt en het is altijd goed gegaan. Voor zover ik weet kunnen de botulisme sporen in anaerobe situaties toxisch worden. Dus het vacuüm in de potten is dan een situatie waarin dat zou kunnen gebeuren als het niet voldoende verhit is geweest. De situatie van de bij en de frambozen is in een aerobe situatie misschien zit daar het verschil.