top of page

Wat heb je nodig? 

Om veilig aan de slag te gaan met pressure cannen heb je natuurlijk wel wat dingen nodig. Hier is een lijstje! 

Ben je nog naar iets op zoek? Vind het dan in onze webshop

Pressure canner

Allereerst natuurlijk een kwalitatief goede en veilige pressure canner het liefst met een bodem die geschikt is voor gas, elektrische platen en inductie. Het deksel moet echt goed afsluiten en de ring vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Veel mensen vinden het handig om meteen er een tweede rekje bij te bestellen om zo de potten te kunnen stapelen, zodat je met kleine potten/pints de dubbele hoeveelheid kwijt kunt in de canner. 

​

Potten

Dan heb je natuurlijk goede glazen potten met goed afsluitende deksels nodig. De potten die door de USDA worden aangeraden zijn maison jars of iets van een soortgelijk merk. Deze potten hebben extra dik glas waardoor ze hittebestendig zijn voor koken onder hoge druk.  

Hoewel de officiële instanties het hier niet mee eens zijn, kun je ook kiezen voor het gebruik van hergebruikte potten uit de supermarkt. Wees er wel bewust van dat het eventuele breek gehalte van de glazen potten hoger ligt dan de maison jars. Voel je vooral vrij om zelf overwogen keuze te maken. 

​

Trechters

Dan is het handig om een aantal trechters te hebben van verschillende maten waarmee je makkelijk je potten kunt vullen. Het liefste van rvs wat deze zijn het beste schoon te maken is na gebruik en daarmee het meest hygiënisch. Ook binnenkort hier verkrijgbaar.

​

Glastang

Je moet wel heel vuurvaste handen hebben, wil je de potten met je blote handen uit de pressure canner halen. Daarvoor kun je het beste een can lifter gebruiken. Misschien moeten we die maar glastang gaan noemen. Het is gewoon een tang waarmee je de potten makkelijk uit de canner kunt halen zonder meteen op zoek te moeten naar de brandzalf. Pas op met het gebruiken van andere tangen die hier niet voor bedoeld zijn. 

​

Hulp

Er zijn allerlei filmpjes te vinden op internet over pressure cannen, vrijwel allemaal Engelstalig. De kwaliteit is nogal wisselend. En wat het voor ons Nederlanders extra lastig maakt, is dat ze allemaal maten gebruiken waar wij helemaal niet mee werken zoals quarts, pounds (wat om het ingewikkeld te maken geen pond is), ounces, Fahrenheit, etc.

Er wordt een heel goed alternatief aangeboden door boerderijineenrijtjeshuis.nl. Zij hebben een cursus ontwikkeld waarin ook een aantal video’s zijn opgenomen, inclusief erg handige tabellen met daarin belangrijke informatie over het cannen van veel groentes, vlees en vis. Extra handig omdat alles in het Nederlands is en Nederlandse maten worden gebruikt. Hier vind je de cursus. 

​

bottom of page