top of page

Pressure cannen | Welke potten kan je gebruiken?

Als je online foto's ziet van gevulde voorraadkasten met zelf geconserveerd eten, kun je waarschijnlijk niet om de mason jars heen. Het is geen geheim dat de mason jars de meest gebruikte pot is als het gaat om pressure cannen.

Maar zijn er nog meer opties?

Mason jars van pressure canning products


Wat kost dat!?

Zelf zijn wij bij Pressure Canning Products zeer enthousiast over mason jars en erkennen wij deze ook als de beste optie. Echter er is wel een nadeel: De prijs. Daarom was het voor ons heel belangrijk om de prijs van onze potten zo toegankelijk mogelijk te maken in vergelijking met de Ball Mason jars. Nu is het ons gelukt om een kwalitatief goed product te kunnen leveren voor een stuk minder geld dan Ball. Maar, als je in 1 keer honderden potten moet aanschaffen dan kunnen wij ons voorstellen dat dat best duur kan zijn. Daarom bespreken wij graag de opties en leggen wij wat meer uit over het gebruik van andere potten. Maar eerst: Waarom zijn mason jars zo geschikt?


Pressure cannen met Mason jars

Pint mason jars van pressure canning products

Deze potten bestaan uit dik glas en een deksel met een losse ring en los plaatje. Als we het gaan hebben over waarom deze potten zo geschikt zijn moeten we het hebben over de USDA (The U.S. Department of Agriculture). Zij maken voor Amerika de richtlijnen en veiligheidsregels rondom voedsel en dus ook voor het pressure cannen. Volgens de USDA zijn mason jars de enige veilige optie om mee te pressure cannen, omdat zij uit hun onderzoek concluderen dat andere potten een lager slagingspercentage hebben bij het vacuüm trekken. Andere potten zouden ook een hoger breek aantal hebben. Het glas is namelijk specifiek gemaakt om de hoge druk en hoge temperaturen aan te kunnen waardoor breken zeer onwaarschijnlijk is.


De glazen potten kunnen hergebruikt worden mits ze 100% heel zijn. De metalen ring van de deksel kan ook hergebruikt worden als hij niet verroest en deuk-vrij is. De metalen deksel is voor eenmalig gebruik. Rond de metalen deksel zit een rubberen ring die voor een vacuüm dichte pot zorgt. Volgens de USDA is deze ring slechts geschikt voor eenmalig gebruik en het hoge vacuüm percentage kan niet gegarandeerd worden als de deksel meerdere malen gebruikt word.


Ook staat er in de USDA richtlijnen dat eventueel het hergebruiken van mayonaise of andere glazen potten uit de supermarkt wel kan, mits je een nieuwe tweedelige deksel gebruikt. Ze zeggen wel dat de oppervlakte van het glas aan de bovenkant minder breed is dan een maison jar, waardoor er minder oppervlakte is voor de rubberen ring om zich vacuüm te trekken. Dus glazen potten uit de supermarkt hebben volgens de USDA een lager slagingspercentage dat het vacuüm trekken goed gaat als je het vergelijkt met de mason jars.Voel je je het prettigst bij het hanteren van de richtlijnen van de USDA? Dan moet je mason jars aanschaffen. Na het gebruik van de mason jars moet je de metalen deksel weggooien, maar de ring en het glas kan je hergebruiken, zolang ze nog heel zijn. En eventueel kun je andere glazen potten hergebruiken, mits je een nieuwe deksel gebruikt en accepteert dat het slagingspercentage van het vacuüm trekken lager ligt.Iemand die uit haar voorraadkast een geconserveerd jam pottje pakt

Hergebruikte potten

De USDA geeft aan dat het mogelijk is, maar dat je dus wel de 2 delige mason jar deksel moet gebruiken. Allemaal heel leuk en aardig, maar wij wonen niet in Amerika dus onze potten uit de supermarkt zijn niet hetzelfde en daar past waarschijnlijk de 2 delige deksel helemaal niet op.


Dit is hoe wij naar deze situatie kijken, maar wees hier bewust van: het is niet goed gekeurd door de USDA. Wij vinden namelijk dat er niks mis is met het gebruiken van herbruikbare schroefdraai-potten uit de supermarkt. Oke, oke laat het ons eerst even uitleggen. Bij het gebruik van andere potten dan mason jars wordt er door de USDA gezegd dat de pot minder goed vacuüm trekt en sneller kan breken. Daar zijn wij het mee eens en daar gaan we niet tegen in. Als je dit weet en accepteert, dan kan het een persoonlijke keuze zijn om toch aan de slag te gaan met herbruikbare potten omdat dit kosten kan besparen. Uit onze persoonlijke ervaring komt breken zeer zelden voor en als het gebeurd dan is dit totaal niet gevaarlijk. Het enige nadeel is dat het natuurlijk erg zonde is van je harde werk want de inhoud gaat dan verloren. Echter zijn de andere potten nog steeds goed gelukt als ze vacuüm getrokken zijn.

Het vacuüm trekken is een ander verhaal. Helaas gebeurt het vaker dat dit niet helemaal goed gaat waardoor de pot niet houdbaar is. Wel kan je een pot die niet vacuüm getrokken is gewoon in de koelkast plaatsen en deze als eerste opeten. Wij merken dat gemiddeld gezien de schroefdraai-potjes uit de supermarkt een vacuüm slagingspercentage hebben van 1 op de 15/20. De hak 2in1 deksels lager met 1 op de 10%. Dus als je dit beseft en je wil toch aan de slag gaan met schroefdraai-potten, dan raden wij het je niet af. Let wel op deze punten als je aan de slag wil gaan met hergebruikte potten:  1. Het glas moet 100% intact zijn. Geen stukjes uit het glas en ook geen kleine barsten.

  2. De deksel heeft in het midden een drukknopje die naar binnen trekt als de pot vacuüm is getrokken. Een deksel zonder knopje zou je eventueel kunnen gebruiken, maar wij raden het af. Juist dit knopje geeft je de zekerheid dat de pot vacuüm is getrokken.

  3. De binnenkant van de dop mag geen schade, krassen of roest hebben.

  4. De rubberen ring in de deksel moet nog volledig intact zijn. Deze rubberen ring moet nog een beetje soepel aanvoelen en niet broos zijn. Deze ring heb je namelijk nodig om de deksel aan het glas te laten hechten.


Heeft jou pot een check, check dubbel check? Top, dan durven wij wel te zeggen: ga er voor!


Een voorraadkast met jam potten en mason jars

Weckpotten

Ook krijgen wij regelmatig de vraag of weckpotten geschikt zijn. Het antwoord is een beetje hetzelfde als met de schroefdraai-potten. Wij zeggen 'ja', zolang het glas helemaal heel is. Maar, het is niet aangeraden door de USDA.


ween legen glazen weckpot

Het glas van de weckpotten is veel dikker dan jampotjes uit de supermarkt, dus wat dat betreft lijken ze meer geschikt. Maar vacuüm trekken is een ander verhaal. Weckpotten maken gebruik van een losse deksel, met daaromheen een rubberen ring. Deze ring moet je los aanbrengen en deze kan helaas onder de hoge druk verschuiven, waardoor de weckpot na het proces niet kan vacuüm trekken. Dit probleem komt regelmatig voor als je met de nieuwe weckpotten werkt waarvan de deksel los zit van de pot en je met losse klemmetjes werkt. Als je wel aan de slag wil gaan met weckpotten met losse klemmen raden wij aan om 4 klemmen te gebruiken om verschuivingen zo veel mogelijk te voorkomen. Helaas werkt dit niet 100% en kan ongeveer 1 op de 10% niet vacuüm trekken. De weckpotten met een vaste beugelklem hebben dit probleem niet en werken naar onze ervaring heel erg goed, omdat de deksel veel steviger geklemd zit. Hierdoor kan de rubberen ring niet echt verschuiven. Soms werkt het wel zo goed dat je de weckpot moeilijk open krijgt.


Conclusie

Onze conclusie is dus eigenlijk heel simpel: het is jouw keuze. Wil je de grootste slagingspercentage in vacuümtrekken en vind je het prettig om je aan geteste regels te houden? Dan raden wij je mason jars aan.

Durf jij het aan om aan de slag te gaan met weckpotten of schroefdraai-potten? Dan vinden wij dat dat zeker kan, maar neem dus wel in acht dat je soms een pot hebt die niet vacuüm getrokken is en dat het niet helemaal volgens de USDA richtlijnen is.


Sla je slag en ga aan de slag!onze webshop van pressure canning products

68 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Kommentare


een slagingskans van 1 op 15/20? Of 1 op 15/20 die niet vacuüm trekt? Of heb ik te snel gelezen?😊

Gefällt mir
Lisa Moll
Lisa Moll
05. Juni
Antwort an

Ja dat klopt. Ongeveer 1 op de 15 of 1 op 20 trekt niet vacuum. Maar die kan je in de koelkast plaatsen en nog steeds eten.

Gefällt mir
bottom of page