top of page

Stap voor stap pressure cannen voor beginners

Bijgewerkt op: 27 mei

Leer stap voor stap hoe je voedsel met een lage zuurgraad veilig zonder botulisme kan conserveren in glazen potten met een pressure canner.

Een CanMate Presspan 22 QT pressure canner op het fornuis met mason jars en andere producten van Pressure Canning Products ervoor.

Pressure cannen is de enige methode waarmee je veilig, zonder botulisme, eten met een lage zuurgraad zoals groente, vlees en vis kan conserveren. Graag helpen wij je stap voor stap op weg zodat ook jij zelfstandig aan de slag kan gaan met het creëren van jouw eigen voorraadkast.


Stap 1: Schonen potten

Nadat je je recept hebt gekozen kan je aan de slag. Zorg dat je potten schoon zijn. Eerst steriel maken hoeft niet want dit gebeurt tijdens het pressure cannen.


Mason jar pint potten van Pressure Canning Products in een hand


Stap 2: Vul de potten

Zet je potten klaar om gevuld te worden. Het handigste is om dit te doen met een trechter met een groot gat. Dat zorgt er namelijk voor dat de randen schoon blijven. Houdt de aanbevolen ruimte vrij boven in de pot. Dit staat als het goed is in je recept. Gemiddeld gezien is dat 2,5 centimeter.Een pint mason jar van pressure canning produchts met een trechter van pressure canning products. De pot word gevuld met mais om te pressure cannen.

Stap 3: Verwijder luchtbellen

Roer dan met een chopstick in de pot. Daarmee verwijder je de luchtbelletjes. Het is belangrijk dat er zo veel mogelijk luchtbelletjes uit de pot zijn. Lucht kan ervoor zorgen dat je product in je pot langzaamaan bederft.  Daarom willen we luchtbellen al zo veel mogelijk verwijderen. Tijdens het pressure cannen wordt vanzelf de rest van de lucht uit de pot gedrukt.
Stap 4: Draai de deksel erop

Maak daarna je de randen van je pot goed schoon. Heb je een goede trechter gebruikt dan zal je nauwelijks hoeven schoonmaken. Als je met voedsel werkt wat niet vettig of plakkerig is, is een schone vaatdoek met water vaak al voldoende. Werk je met vettiger of meer plakkerig voedsel dan kan azijn je goed helpen voor het ontvetten van de rand. Pak dan een schone vaatdoek doe daar wat azijn op en trek hem dan langs de rand.

Het is heel belangrijk dat de rand goed schoon is want anders hecht de deksel niet aan de glazen rand. Draai dan de deksel er vingervast op, dus niet super strak. Als je hem erg strak aandraait kan namelijk tijdens het pressure cannen de overgebleven lucht niet meer naar buiten gedrukt worden. Er blijft dan lucht achter in je pot en dat wil je niet.

Stap 5: Vul de canner

Wanneer je potten klaar zijn om te conserveren, vul je de canner met 3 liter water. Het maakt niet uit hoeveel potten je erin hebt zitten, het is altijd 3 liter water. Even opletten: zijn je potten heet dan doe je heet water in je canner. Zijn je potten koud dan doe je er koud water in. Plaats vervolgens je potten in de canner.Controleer nog even of de ring in je deksel goed zit en doe de deksel op de canner. Zet je vuur heel hoog en wacht tot je stoom uit het ventiel hoort komen. Hoelang dit duurt verschilt per kookplaat en of je met koude of hete potten bent begonnen. Zodra er stroom uit het ventiel komt (en bij de CanMate het pinnetje in het rechter handvat omhoog is gekomen), zet je het vuur wat lager. Je wilt namelijk voorkomen dat je te veel vocht verliest uit de canner waardoor je canner kan droogkoken.Stap 6: Stomen en gewichtje plaatsen

Zet dan je kookwekker op 10 minuten. In die 10 minuten vult de canner zich helemaal met stoom en drukt de lucht eruit. Na 10 minuten kan je je gewichtje op het ventiel plaatsen en kan de druk zich langzaam opbouwen.Stap 7: Druk opbouwen

Werk je met een canner met een drukmeter, houd dan je drukmeter goed in de gaten tot hij voor jou op de juiste druk aangeeft. Werk je met een canner met een drukgewicht wacht dan tot je gewichtje gaat trillen. Als je de juiste druk hebt bereikt, zet je de timer aan met de gewenste conserveertijd.  Die kan je als het goed is, vinden in het recept. Je moet echt pas je timer aanzetten als de juiste druk bereikt is.Stap 8: Afkoelen en leeghalen

Als je timer af is gegaan, haal je je canner van het fornuis af en laat je de volledige druk weglopen. Heeft je canner een drukmeter dan kan je zien wanneer het metertje helemaal op nul staat. Heb je een canner alleen met een drukgewichtje dan is de druk weggelopen wanneer je helemaal geen gesis meer hoort.

Nu kan je het gewichtje eraf halen. Wacht nog even 10 minuten voor je de deksel eraf haalt. Wacht dan opnieuw 10 minuten en haal dan de potten met de glastang uit de canner.

Je wilt het afkoelen zo geleidelijk doen dat je de potten niet aan een groot temperatuur verschil blootstaan. De inhoud van de potten is namelijk nog heel erg heet en als het zo heet is, zet de inhoud zich uit. Als de omgeving van de pot ineens veel kouder wordt door de pot snel uit de canner te halen, zal de hete inhoud zich naar buiten willen duwen. Hierdoor verlies je vocht uit je potten en kan er wat tussen de glasrand en het het deksel inkomen waardoor het vacuüm trekken niet helemaal goed kan gaan.

 

Laat dus je canner langzaam afkoelen en wacht tussen elke stap weer 10 minuten om te snel afkoelen te voorkomen.

Ook al doe je dit nog zo voorzichtig het kan zijn dat je wat inhoud uit je pot verliest. Zolang er meer dan 2/3e nog in de pot is blijven zitten en de pot vacuüm is getrokken, kan je hem nog steeds bewaren in de voorraadkast. Verlies je meer dan is het belangrijk om deze pot na het afkoelen in de koelkast te plaatsen en deze als eerste te eten. Ook wanneer de pot vacuüm is getrokken.Stap 9: Voorraadkast

Laat je potten vervolgens 24 uur goed afkoelen en controleer dan of ze goed vacuüm zijn getrokken. Werk je met mason jars dan verwijder je de ring en kijk je of de deksel goed vast blijft zitten. Je kan hem bijvoorbeeld optillen aan de deksel en als de deksel blijft zitten is de vacuüm sterk genoeg.

Werk je met herbruikbare schroefdraai potten dan kan je controleren of het dopje naar binnen is gezogen en hij geen geluid meer maakt als je erop drukt.

Werk je met weckpotten dan kan je kijken of de deksel blijft zitten als je hem aan de deksel optilt zonder beugel of klemmen.

Als je vacuüm-test goed is verlopen kan de pot naar de voorraadkast. Het wordt aanbevolen om de inhoud van de pot binnen een jaar op te eten.108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page