Coq au vin (meal in a jar)
Recept voor 4 liter (quarts).
800 gr kipfilet
250 gram Spekblokjes
Olijfolie
4 uien
4 ons winterpeen of worteltjes in dunne schijfjes
8 selderijstengels in dunne schijfjes
4 tenen knoflook, fijngehakt.
Bouillion (of 4 blokjes)
4 middelgrote aardappels
Witte wijn
Thijm en rozemarijn naar smaak, bv 1 platte eetlepel.
Zout en peper
Snijdt de kipfilet in dobbelsteentjes.
Snijdt de ui en de knoflook in stukken.
Braadt de spekblokjes aan in de olijfolie tot ze knapperig zijn en voeg dan de uien en knoflook toe, de uien moeten glazig worden.
Voeg dan de kipblokjes toe, zo nu en dan roeren tot alles is aangebraden.
Voeg vervolgens de gesneden selderij, de in kleine blokjes gesneden aardappel en de in dunne schijfjes gesneden wortels toe, de bouillon of bouillonblokjes met water, een flinke scheut witte wijn en de rozemarijn, thijm en wat zouten peper.
Laat even doorkoken 2 tot 3 minuten, dit is vooral bedoeld om de alcohol te laten verdampen. Het hoeft dus niet gaar te worden!
Proef even of je nog kruiden en zout of peper toe wilt voegen.
Vul de potten (ik gebruik 1 liter potten), maak de rand schoon met azijn en sluit ze af.
Eventueel kan je warm water toevoegen.
90 minuten in de canner, ik gebruik voor dit recept warm water in de canner (hotpack). Als je pints gebruikt is 75 minuten voldoende.
Zo te eten, of met gekookte rijst of aardappels.
Bedankt! Ga ik zeker eens proberen.