top of page

Pressure cannen, wecken of een snelkookpan? Wat zijn de verschillen?

Bijgewerkt op: 27 mei

CanMate Presspan 22QT | Alle producten van pressure canning products.

Pressure cannen is een manier van voedsel met een laag zuurgehalte conserveren in glazen potten zonder kans op botulisme. Lees hier meer over botulisme. Voedingsmiddelen met een laag zuurgehalte zijn groente, vlees en vis. Een pressure canner lijkt een beetje op een snelkookpan, maar een pressure canner kan je veel meer gecontroleerd onder druk brengen, waardoor hij geschikt is voor het conserveren van voedsel. Natuurlijk zijn er meer conserveer methodes om je voedsel in potten te bewaren en wecken lijkt het meeste op pressure cannen. Maar wat is het verschil?

In deze blogpost:


Wecken vs pressure cannen

Voedingsmiddelen met een laag zuurgehalte zoals groente, vlees en vis kun je ook wecken, maar bij wecken blijft de kleine kans op botulisme aanwezig. Wecken doe je namelijk in een weckketel of een grote soeppan op het fornuis met een maximale temperatuur van 100 graden. Dit is voldoende voor het doden van de meeste bacteriën waardoor je product houdbaar wordt. Helaas dood je de botulisme bacterie pas vanaf 115 graden.

Als je producten met een laag zuurgehalte weckt moet je deze dus altijd 10 minuten door verhitten, voor dat je het uit de pot eet, om de kans op botulisme te voorkomen.

Met pressure cannen is dit anders. Hiermee kook je de potten onder druk in stoom waardoor de temperatuur hoger op loopt. Hierdoor bereikt deze ook de 115 graden en wordt de botulisme bacterie gedood. Na het pressure cannen hoef je dus je product niet 10 minuten door te verhitten voordat je het consumeert. Je zou het zelfs koud uit de pot kunnen eten. Maar wat is dan precies een pressure canner en hoe bouwt hij zijn druk op?


Wat is een pressure canner?

Een pressure canner lijkt op een snelkookpan. In de pressure canner gaat er 3 liter water bij de potten en vervolgens sluit je de pressure canner hermetisch af met de deksel. Als je deze dan op het fornuis zet gaat het water koken en ontstaat stoom wat door het ventiel omhoog komt. Langzaam vult de pressure canner zich met stoom en na 10 minuten stomen mag het gewichtje bovenop het ventiel. Hierdoor kan de stoom niet meer ontsnappen en zal de druk in de canner oplopen en de temperatuur stijgen. Als de juiste druk is bereikt zet je de timer aan voor de tijd dat nodig is voor het desbetreffende recept. Wanneer de timer af gaat is het pressure can proces klaar. Laat dan de canner afkoelen en verwijder de potten. Na 24 uur kunnen de potten verplaatst worden naar de voorraadkast.


Kan je een snelkookpan gebruiken?

Het korte antwoord: Nee. Wanneer je een recept gaat pressure cannen is het heel belangrijk dat je nauwkeurig omgaat met wanneer je de timer aanzet. Je kan pas namelijk je timer starten wanneer je weet dat de canner de juiste druk heeft bereikt. Bij een pressure canner kan je aan de buitenkant aflezen of horen wanneer de canner de juiste druk heeft bereikt. De duur van het pressure cannen verschilt per product.

Met een snelkookpan kan je niet aflezen wanneer de juiste druk opgebouwd is waardoor je nooit weet of je überhaupt wel aan de 115 graden komt of wanneer je de timer aan moet zetten. Hierdoor is het niet veilig om met een snelkookpan te pressure cannen want je kan niet garanderen dat de botulisme bacterie daadwerkelijk gedood is.


Wat kan je allemaal pressure cannen?

Het is makkelijker om te bespreken wat je niet kan pressure cannen t.o.v. wat je wel kunt pressure cannen. Je kunt geen granen zoals pasta, rijst en haver en geen tofu pressure cannen. Graan en tofu zullen namelijk na het pressure cannen langzaam afbreken en bederven. De cellen zijn veel compacter waardoor de hitte tijdens het pressure cannen niet helemaal tot de kern kan binnendringen en alle bacteriën kan doden.

Ingrediënten die ook te dik zijn om te pressure cannen zijn bijvoorbeeld; gepureerde aardappels, gepureerde pompoenen, gepureerde courgette, gepureerde pastinaak en kokosmelk. Je kunt ook geen verdikkingsmiddelen toevoegen zoals maizena of tapioca. Heb je recepten waar bijvoorbeeld zuivel of een verdikkingsmiddel in moet? Houd dat uit de pot en voeg het pas toe als je het eten gaat klaar maken nadat je de pot hebt geopend.

Zuivel en eieren worden afgeraden omdat deze ingrediënten veranderen van smaak en textuur wanneer er warmte wordt toegepast. Deze kunnen daarna ook bederven.

Groentes die worden afgeraden om te pressure cannen zijn: broccoli, spruitjes, kool, bloemkool, aubergine, sla, olijven en artisjokken. Deze groenten worden papperig en smaakloos, ze verkleuren of worden zelfs zuur na het pressure cannen. Deze groentes kan je beter blancheren in invriezen.Wat kan pressure cannen voor jou betekenen?

Natuurlijk is pressure cannen haast onmisbaar als je een grote moestuin hebt met veel oogst. Maar pressure cannen is niet alleen bedoeld voor mensen die zelf hun eten kweken. Andere voordelen zijn:


Je bent flexibeler

  • Als je graag kookt maar je komt regelmatig tijd te kort, kun je ook in 1 keer een grote hoeveelheid eten maken en dit vervolgens pressure cannen. Zo kun je een potje open trekken en binnen 10 minuten een warme maaltijd op tafel hebben staan.

  • Je hoeft je gerechten niet meer voor het eten nog te ontdooien en het is zo klaar.

Het is goedkoper

  • Als je graag in de winter de zomerse smaken van de tomaat in je pastasaus wilt, kun je in de zomer goedkoop een grote hoeveelheid tomaten verwerken zodat je in de winter nog van de zomerse smaak kan genieten.

  • Als er een mooie aanbieding is op bijvoorbeeld bepaalde groente of fruit, kun je in grote getallen inkopen doen en deze pressure cannen om geld te besparen.

Jij hebt de controle

  • Je hebt zelf meer in de hand welke ingrediënten er in jouw maaltijd zitten, ook al heb je op dat moment geen tijd om alles zelf te koken. Als je kant en klare maaltijden in potten hebt staan weet je altijd wat erin zit en kan je snel aan tafel.

  • Je kan zelf je eigen baby voeding pressure cannen. Zo kun je geld besparen en weet je precies wat je aan je kind geeft.Pressure canner kopen?

Lijkt het je wat? Wij zijn natuurlijk helemaal lyrisch over pressure cannen en ik kan het absoluut aanraden. Voor een pressure canner kun je bij ons terecht. Buiten het feit om dat je bij ons een pressure canner kan aanschaffen kan je ook met je vragen bij ons terecht. Wij helpen je erg graag.


Interesse in een pressure canner? Schaf hier onze CanMate Presspan 22qt aan.

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page