top of page

Wat heb je nodig om te pressure cannen?

Voor dat je aan de slag kan gaan met pressure cannen heb je een aantal dingen nodig. Wat is nu onmisbaar en waarom is dat handig of belangrijk?

CanMate Presspan 22QT, pressure canner


Wat heb je nodig voor pressure cannen?

Uiteraard zou het uitmuntend zijn om te starten met het hebben van een prachtige ruime keuken en een voorraadkast waar je 'u' tegen zegt, maar echt nodig is het natuurlijk niet. Hieronder vind je een lijst van de dingen die echter wel nodig zijn:


  1. Pressure canner: let op! Dit is geen pressure cooker. Later meer hierover.

  2. Kook onderstel: onze CanMate Presspan 22QT is geschikt voor alle onderstellen, maar dit geldt niet voor alle pressure canners. Dus let goed op, op wat compatibel is met jouw pressure canner. Ook kunnen sommige RVS pressure canners te zwaar zijn voor glazen platen.

  3. Glastang: Een glastang is werkelijk onmisbaar. Want het is erg gevaarlijk om de hete potten met andere tangen vast te pakken. Als ze vallen kan dat voor problemen zorgen.

  4. Potten: Natuurlijk moet je je voedsel in glazen potten plaatsen, maar welke zijn geschikt om mee te pressure cannen? Als je meer informatie hierover wil, lees dan deze blog: Pressure cannen | welke potten kan ik gebruiken?

  5. Roer stokje: Om alle lucht uit je pottjes te krijgen als je er vocht aan toevoegt, is het handig om een roer stokje te gebruiken. Bijvoorbeeld een chopstick. Als er namelijk lucht in de pot achter blijft na het pressure can proces kan de inhoud langzaam gaan bederven. Tijdens het pressure cannen worden de potten verhit waardoor de lucht uit de pot gedrukt wordt maar als er onderin luchtbellen verstopt zitten gaat dat wat lastiger.Wat is handig maar niet echt nodig?

  1. Opener: Als je gebruik maakt van mason jars zijn deze na het pressure cannen wat lastig te openen. Daar hebben wij een speciale opener voor die de deksel zonder schade kan openen. De losse deksel plaatjes zijn officieel voor eenmalig gebruik maar zolang hij volledig intact is en er geen roest aanwezig is, kan je de deksel nogmaals gebruiken. Het vacuüm slagingspercentage zal met elk gebruik wat dalen, maar het kan je wel geld besparen. De opener is onmisbaar voor het heel houden van het deksel plaatje tijdens het openen.

  2. Krijtstift: Als je de potten in je voorraadkast wil plaatsen, is het handig dat je van buiten af duidelijk kan zien wat er in zit en op welke datum het gecand is. Met etiketten is het altijd erg vervelend als je die er later af wil halen en daarom zijn onze krijtstiften de oplossing. Deze stift blijft zitten als je het goed laat drogen maar het is heel makkelijk met water weer te verwijderen. Dat scheelt een hoop boenen en schrobben.

  3. Trechters: Tijdens het vullen van de potten is het heel belangrijk dat de rand van het glas goed schoon blijft. Als er namelijk wat vettigheid of voedselresten op het glas zit tijdens het pressure cannen dan kan het zo zijn dat de deksel niet goed wil hechten. Trechters met een grote opening helpen hierbij om de randen goed schoon te houden en maken het vullen van de potten sneller en makkelijker.Extra informatie over pressure cannen


Is een pressure cooker hetzelfde als een pressure canner?

Helaas werkt dat niet zo. Een pressure canner kan je wel gebruiken als pressure cooker maar een pressure cooker is niet geschikt om te gebruiken als pressure canner. Op een pressure canner zit namelijk of een dial-gauge waarvan je met de wijzer de druk af kan lezen of je werkt met een gewichtje met de geschikte druk. Hierdoor kan je van de pressure canner aflezen of horen dat de juiste druk is bereikt en kan je ook deze druk behouden. Pas vanaf dat moment mag je namelijk de timer starten. Bij een pressure cooker kan je niet de druk aflezen of de druk stabiel het zelfde houden, want je kan niets zien vanaf de buitenkant dat refereert naar wat er binnenin gaande is. Hierdoor is een cooker dus niet geschikt om te gebruiken als pressure canner. Wil je hier meer over leren lees dan deze blog: Pressure cannen, wecken of een snelkookpan? Wat zijn de verschillen?


Dus wil jij aan de slag met pressure cannen dan zijn dit een beetje de attributen die wij aanraden waar je mee kan starten. Wil je graag meer leren over hoe je stap voor stap kan pressure cannen lees dan deze blog: Stap voor stap pressure cannen voor beginners.webshop pressure canning products

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page